06.03.2016.

ШТЕТНИ КОМПЈУТЕРСКИ ПРОГРАМИ


1. Штетни компјутерски програми се програми кои без знаење и желба на корисникот се инсталираат на компјутерот и прават штета на останатите програми.
2. Штетата може да биде:
 • бришење податоци,
 • полнење на компјутерската меморија,
 • рестартирање на компјутерот,
 • прикажување на пораки на екранот,
 • неможност да се стартуваат оперативниот систем или  програмите
 • крадење на податоците (лозинки, броеви на кредитни картички и сл.)
3. Видови штетни програми според начинот на кој се пренесуваат и активираат и штетата која ја прават се:
 • вируси,
 • црви, 
 • тројански коњи и
 • шпиони.
4. Од штетните програми компјутерот се штити со антивирусни програми кои редовно треба да се надополнуваат – апдејтираат со информации за најновите вируси.
5. Штетни програми се пренесуваат преку:
 • Интернет - симнување податоци и програми, отварање пораки и сл
 • користење заразен мемориски уред како CD, DVD, USB стапче и др.

Нема коментара:

Постави коментар