06.03.2016.

Безбедно, културно и етички на Интернет


Линк кон веб сајт за безбедно користење на Интернет:

http://bezbednonainternet.org.mk/content/view/188/63/lang,mk/


Правила за безбедно однесување на Интернет:
1. Не оставај лични податоци
2. Не прифаќај непознати за пријатели
3. Не им верувај на непознатите со кои разговараш на Интернет, не се сите луѓе на Интернет искрени и добронамерни
4. Не се сретнувај во “живо” со лица кои си ги запознал на Интернет
5. Не одговарај на пораки кои те вознемируваат, те плашат и те прават да се чувствуваш непријатно
6. Побарај помош од возрасните секогаш кога си вознемирен или не знаеш како да постапиш
7. Не ги кажувај лозинките кои ги користиш на Интернет


Правила за културно и етичко однесување на Интернет:
1. Не се обидувај да дознаеш и да злоупотребуваш туѓи податоци
2. Не се претставувај и не праќај пораки во туѓо име
3. Не навредувај и не се заканувај

Нема коментара:

Постави коментар